Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
21.8.2010 jsme si společně se svou, dnes již bývalou přítelkyní pořídili psa z útulku, o psa jsme se společně starali po dobu než, byl náš vztah ukončen ze strany přítelkyně, cca 1.11.2010. Po ukončení vztahu jsme se domluvili, že pes zůstane u přítelkyně, protože má zahradu, která bude pro psa vhodnější. Následně jsem za psem několikrát týdně dojížděl(cca15km), chodil  s ním na procházky a na cvičení psů po dobu několika měsíců až do minulého týdne.

To mi mi přítelkyně sdělila, že si nepřeje abych za psem dál jezdil, navzdory tomu, že jsme se jasně dohodli, že psa budeme společně vychovávat i po našem rozchodu. Co se týče financí ohledně psa většinu výdajů u veterináře (očkování) a nákup psa samotného hradila přítelčina matka, protože přítelka neměla ani nemá svůj vlastní příjem, na těchto výdajích jsem se častečně podílel a plně hradil náklady na přepravu psa (provoz auta) a občasné doplňky obojek, hračky pamlsky atp. Krmení a péči o psa zajišťuje hlavně matka přítelkyně, která mu jak sama řekla, věnuje nejvíce času, protože přítelkyně už se mu nevěnuje tolik, jako když byl štěně. Což vnímám především v chování psa, který bere jako autoritu především mne a matku přítelkyně. Můj dotaz zní, zda je možné právní cestou dosáhnout opětovných návštěv, případně péče o psa, z důvodu dle mého názoru silného oboustranného pouta a ústní dohody mezi mnou a přítelkyní o společné péči o psa.
Pokud ani jedna strana nemá doklad prokazující koupi psa. Je určující osoba určená na očkovacím průkazu nebo osoba na jejiž adresu je pes přihlášen? Rozešli jsme se s přítelkyní, zůsmi od psa jen očkovací průkaz. Ona mi psa odmítá vydat. Děkuji, Martin


ODPOVĚĎ:
Podle našeho právního řádu se zvíře chápe jako věc. Takže pokud nejsem sám jako majitel nebo nemáte psa s bývalou přítelkyní zapsaného na vás oba (tedy byste byli spolumajiteli psa), tak nedocílíte toho, abyste měl právo psa vlastnit a starat se o něj. Pokud jste majitel nebo spolumajitel můžete podat žalobu na vydání věci (a to tehdy jste-li majitel) nebo žalobu na vypořádání spoluvlastnictví a přikázání věci do vašeho vlastnictví (a to tehdy jste-li spolumajitel).
Pokud chcete docílit pouze návštěv a venčení, tak to se Vám ani v případě, že jste majitel nepodaří – pes by Vám byl přikázán do vlastnictví, tudíž byste si ho musel vzít a starat se o něj plnohodnotně.
Pokud nemáte nabývací titul (kupní nebo jinou smlouvu) a jediným dokladem k psovi je očkovací průkaz, můžete ho před soudem použít jako důkaz o Vašem vlastnickém právu, a tedy uspět s žalobou na vydání věci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.