Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním pozemek v rekreační oblasti a na něm mi stojí polorozpadlý podružný elektrorozvaděč přibližně z 50. let, který je v něčím soukromém vlastnictví (vedení ani elektrorozvaděč nebyl nikdy převzat do vlastnictví distributora sítě). Původní vlastníci, kteří jej postavili, již nežijí, nedokáži dohledat jak se jmenovali a nevím ani kdo je jeho současným vlastníkem (já jako majitel pozemku? Nebo sousedé, kteří jsou k němu připojeni? ).

Nevím, zda jde o černou stavbu, nicméně neexistují žádné smlouvy ani záznamy o kolaudaci, není žádné věcné břemeno zapsané na mém pozemku, neexistuje ani žádná elektrodokumentace či projekt. Prostě nic. Tedy jakoby neexistoval.   Na tento rozvaděč jsou v současnosti připojeni dva moji sousedé. Můj problém je, že se chystám pozemek oplotit a elektrorozvaděč mi stojí v místě budoucího oplocení. Také mi vadí, že se rozpadá a ani jeden ze sousedů se nehlásí o jeho financování ani o údržbu. Chci se zeptat, jak mám správně postupovat pokud chci elektrorozvaděč odstranit, abych postupovala v souladu se zákonem a nezavdala si na spor. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Byl-li předmětný elektrorozvaděč vybudován před dlouhou dobou, přičemž jsou k němu připojeny sousední stavby, lze předpokládat, že součástí Vašeho pozemku spíše nebude (jedná se tedy o samostatnou stavbu), přičemž patrně není ani Vaším vlastnictvím. Z tohoto důvodu Vám nedoporučuji postupovat svépomocně, jelikož odstraněním elektrorozvaděče byste mohla protiprávně zasáhnout do cizího vlastnického práva (se všemi právními důsledky z toho plynoucími).
Podstatné je určit, kdo je vlastníkem předmětného elektrorozvaděče, což může být bez jakékoli dokumentace dosti nesnadné. V této souvislosti lze vyjít alespoň z § 509 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
„Liniové stavby, zejména … energetická či jiná vedení … nejsou součástí pozemku. Má se za to, že součástí liniových staveb jsou i stavby a technická zařízení, která s nimi provozně souvisí. “
Z tohoto ustanovení lze dovodit, že předmětný elektrorozvaděč je součástí elektrických přípojek patřících Vašim sousedům – tito sousedé by tudíž měli být i vlastníky předmětného elektrorozvaděče.
O ne/existenci vlastnického práva Vašich sousedů k předmětnému elektrorozvaděči by nicméně mohl s konečnou platností rozhodnout pouze soud, a to po podání tzv. určovací žaloby (§ 80 Občanského soudního řádu). Takový způsob řešení Vaší situace by však byl poněkud zdlouhavý.
V této věci se můžete obrátit s dotazem na příslušný veřejnoprávní orgán, kterým je Energetický regulační úřad:
https://eru.gov.cz
Ten by Vám (snad) mohl sdělit, a/ koho v této situaci považuje za vlastníka elektrorozvaděče a b/ jak postupovat, aby mohl být elektrorozvaděč co nejsnáze odstraněn (přesunut).
Dále se můžete obrátit rovněž na místně příslušný stavební úřad (jelikož ten je oprávněn povolovat odstraňování staveb). Nebude-li stavební úřad znát vlastníky elektrorozvaděče, nemělo by mu to v zásadě bránit v zahájení řízení o jeho odstranění, jelikož oznámení o zahájení tohoto řízení může neznámým vlastníkům elektrorozvaděče doručit prostřednictvím úřední desky.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.