Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rodiče by mi chtěli darovat nemovitost (zahrádku), protože už nemají sílu se o ni postarat. Rádi bychom tedy sepsali darovací smlouvu. Zahrádka je ve společném jmění rodičů. Bohužel taťkovi byla diagnostikovaná středně těžká demence. Jak lze v tomto případě postupovat, aby darovací smlouva nebyla napadnutelná?

Chtěli bychom mít vše správně a předejít případným potížím. Prosím o případnou anonymizaci dotazu. Děkuji, s pozdravem Markéta.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud není otec omezen ve svéprávnosti, pak podpis darovací smlouvy by byl platný, pokud by se samozřejmě někdo nedomáhal v budoucnu neplatnosti z důvodu, že otec byl ve stavu, kdy nechápe, co činí. Pokud byste se obávali, že je skutečně reálné, že v budoucnu kdokoliv toto právní jednání napadne, pak byste museli požádat soud o omezení svéprávnosti tatínka, nechat mu ustanovit opatrovníka, který by za něj darovací smlouvu podepsal, smlouvu pak nechali schválit soudem. Tento postup by nebyl napadnutelný.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.