Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2007 jsem koupil od správce konkurzní podstaty pozemek - ostatní plocha - ostatní komunikace. Na katastrálním úřadě mi bylo sděleno, že jsem si koupil jak pozemek tak komunikaci na něm. A to proto, že obec, vlastník komunikace, odmítla od správce tento pozemek odkoupit. Jak se dá zjistit, kdo tedy je opravdu vlastníkem této komunikace.

ODPOVĚĎ:
Pozemky označené v katastru nemovitostí jako "ostatní komunikace" jsou v příloze katastrální vyhlášky definovány následovně:
„Pozemek, na kterém je místní nebo účelová komunikace. “
V první řadě je tudíž nutné, abyste kontaktoval místně příslušný silniční správní úřad (odbor dopravy obecního/městského úřadu) a dotázal se zde, do jaké kategorie předmětná pozemní komunikace spadá (tzn. zda se jedná o místní či účelovou komunikaci).
Vyjde-li najevo, že se jedná o místní komunikaci, bude vše vyřešeno, jelikož vlastníkem této pozemní komunikace být nemůžete. Dle § 9/1 zákona o pozemních komunikacích totiž platí, že:
"... vlastníkem místních komunikací je obec, na jejímž území se místní komunikace nacházejí ... Stavba ... místní komunikace není součástí pozemku."
V takovém případě byste tedy byl vlastníkem pozemku, na kterém se nachází cizí stavba (místní komunikace vlastněná obcí). V této věci se můžete obrátit také přímo na obecní úřad - dle § 9/2 zákona o pozemních komunikacích totiž platí, že:
"Vlastník ... místní komunikace vede evidenci jím vlastněných pozemních komunikací."
Jedná-li se tedy o místní komunikaci, měla by jí sama obec evidovat jako svůj majetek.
Vyjde-li naopak najevo, že se jedná o účelovou komunikaci, bude věc trochu složitější. Dle § 9/1 zákona o pozemních komunikacích totiž platí, že vlastníkem účelové komunikace může být fyzická či právnická osoba - tedy jak Vy, tak obec. Zároveň je nutné mít na paměti, že účelová komunikace může i nemusí být samostatnou stavbou - tzn. že v některých případech se jedná pouze o určitým způsobem upravený povrch pozemku (a účelová komunikace je tedy součástí pozemku), jindy půjde o samostatnou stavbu (která může být vlastněna subjektem odlišným od vlastníka pozemku).
V případě účelové komunikace bude tedy záležet na jejím stavebním provedení. Jedná-li se pouze o upravený povrch pozemku (polní cesta, zhutněný štěrk apod.), jde pravděpodobně o součást pozemku (tzn. že vlastníkem této účelové komunikace jste Vy). Pokud však účelová komunikace představuje samostatnou stavbu (například asfaltový povrch apod.), může být jejím vlastníkem obec (v tomto ohledu záleží na tom, co bylo předmětem konkurzu - zda pouze pozemek nebo také cesta).
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
vyhláška č. 357/2013 Sb. , o katastru nemovitostí (katastrální vyhláška)
zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.