Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přikoupila jsem od obce kousek stavebního pozemku, na kterém je zbořeniště sklepa s tím, že zbořeniště odstraním a postavíme zde přístřešek pro auto. Bohužel jsme si já ani zaměstnanec obce, který sepisoval smlouvu nevšimli, že sklep je stále samostatně evidován jako stavba (bez č. popisného/jiná stavba) a zůstal tak zaevidován na LV obce, tudíž jako stavba na cizím pozemku.

Prosím o radu jak postupovat, zda mohu dát podnět k odstranění stavby já, nebo to musí učinit vlastník (obec). Co dělat, pokud nebude obec s odstraněním stavby souhlasit. Zatím se k tomu staví tak, že údajně „neví co s tím“. Děkuji moc za radu a brzkou odpověď. S pozdravem Vojtěška.

 

ODPOVĚĎ:
Z § 506/2 občanského zákoníku skutečně vyplývá, že představuje-li podzemní stavba (například sklep) samostatnou nemovitou věc (například stavbu, jak je tomu ve Vámi popsaném případě), není součástí pozemku (tzn. že se jedná o samostatnou nemovitou věc s vlastním právním osudem).
Jedná-li se o zbořeniště sklepa, které již nemá prakticky žádnou hodnotu, bude ideální, pokud obec písemně vyzvete k jeho odstranění, popř. nabídnete, že sklep odstraníte sama. Bude-li s tím obec (písemně) souhlasit, bude možné sklep odstranit.
Pakliže by obec na Vaší výzvu nereagovala, popř. se k Vaší žádosti postavila odmítavě, bylo by nutné obrátit se na místně příslušný stavební úřad s upozorněním, že na Vašem pozemku je umístěna cizí stavba, s jejíž přítomností nesouhlasíte. Není zcela jisté, zda by stavební úřad v takovém případě zareagoval nařízením odstranění této stavby - jedná se však o variantu rychlou a levnou, je proto vhodné se o ni pokusit.
Pakliže byste neuspěla ani u stavebního úřadu, bylo by nutné obrátit se v této věci na místně příslušný okresní soud s žalobou na odstranění stavby. Pro učinění tohoto kroku je vhodné využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta zabývajícího se oblastí občanského práva). Snad ale tato záležitost nedojde tak daleko.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.