Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

8.6.2022 dal soused - můj bratr - přeměřit u (svého známého) geodeta hranici našich pozemků. Bohužel hranice je v jeho prospěch o cca 30 cm po celé délce. Oznámení jsem obdržel poštou až po měření, tudíž jsem u něho nebyl. Marně jsem se odvolával. Pozemek jsem koupil 2005 od města, původní mezník od původního vyměření na pozemku stále je.

Geodet po mém naléhání přijel, původní mezník jsem mu ukázal, sám ho tam tehdy dával. Řekl mi, že tento původní mezník při měření neviděli, a když k nám přispěchal soused (bratr), geodet otočil a řekl, že ho musel někdo přendat. Tento mezník byl za ta léta zapadlý do země a zakryt, ale vidět byl.   Geodet při tomto novém měření nasprejoval na náš dům a na beton pod plotem čáry. Čáru pod plotem déšť smyl, tudíž vzal sprej a od oka přede mnou tam udělal nové a řekl bratrovi, že může kopat. Žadatel to chtěl přeměřit, že bude plotit. Jedná se o dvojdomek s našim plůtkem mezi zahradami. A na moji otázku, proč měřil moji zahradu, a ne bratrovu, mi geodet odpověděl, že to takto bylo jednodušší. Mohu se nějak domoci spravedlnosti? Děkuji.   S pozdravem Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Máte-li pochybnosti o správnosti geometrického zaměření hranice pozemků, můžete oslovit jiného geodeta/geodetickou firmu a objednat si jiné měření. Obecně je samozřejmě možné, že nové měření (používající přesnější metody) vytýčí hranici pozemků jinde, než kde byla doposud.
Nedojde-li mezi Vámi a Vaším bratrem ke shodě na průběhu hranice pozemků, bude nutné vyřešit spor soudní cestou. Za tímto účelem bude zapotřebí podat k místně příslušnému okresnímu soudu určovací žalobu (§ 80 Občanského soudního řádu), jejímž prostřednictvím se budete Vy nebo Váš bratr domáhat, aby soud určil, kudy hranice pozemků vlastně vede.
Pokud by se hranice mezi pozemky stala neznatelnou, popř. by zavládly pochybnosti o jejím průběhu, bylo by možné vyřešit spor soudní cestou za použití § 1028 občanského zákoníku:
„Jsou-li hranice mezi pozemky neznatelné nebo pochybné, má každý soused právo požadovat, aby je soud určil podle poslední pokojné držby. Nelze-li ji zjistit, určí soud hranici podle slušného uvážení. “
(takový scénář však ve Vámi popisovaném případě spíše nepředpokládám).
Bude-li skutečně nutné vyřešit spor soudní cestou, doporučuji Vám využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá oblastí občanského práva).
V rámci případně zahájeného soudního řízení (a to zejména tehdy, budou-li výsledky geometrických měření vypovídat ve Váš neprospěch) můžete argumentovat tím, že část bratrova pozemku (tedy třiceticentimetrový pruh) jste nabyl do vlastnictví, a to na základě vydržení. K vydržení nemovité věci je v zásadě nutné splnit dvě základní podmínky:
- držba musí bez přerušení trvat alespoň deset let (což je ve Vašem případě splněno),
- po celou vydržecí dobu se musí jednat o držbu v dobré víře – držitel (zde Vy) tedy musí být upřímně (a s ohledem na všechny okolnosti) přesvědčen o tom, že užívá svůj vlastní pozemek.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 99/1963 Sb. , Občanský soudní řád
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.