Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jaké podmínky musí soused splnit (slovně ani písemně nás nekontaktoval), aby v současné době mohl ořezat větve na hranicích pozemku u vzrostlého dubu ve výšce cca 4 - 5 metrů, které zasahují na jeho pozemek a část jich má nad střechou neobydleného přístřešku. Soused o víkendu před svědky (a našeho současném natáčení na kameru) větve ořezal (za slovního napadení a urážek nás majitelů stromu).

Větve poté poházel na své straně a byl připraven je k nám naházet (jako to vždy dělá), ale asi si uvědomil svůj čin a větvě po soumraku odstranil neznámo kam. Bohužel slovní napadení není poprvé i když do současné doby bylo vždy vyhověno z naší strany a větve vždy odstraněny. Děkuji za radu jaká práva máme v současné situaci uplatňovat.

 

ODPOVĚĎ:
Dle zákona má soused právo odstranit větve přesahující na jeho pozemek v době vegetačního klidu, což je od října do dubna, ovšem šetrně a tak, aby nedošlo k uhynutí stromu. Pak by odpovídal za způsobenou škodu. Pokud se tedy stromu nic nestalo, soused bohužel jednal podle zákona a nic neporušil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.