Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám dotaz ohledně případného dědictví po mých rodičích. Bydlíme s rodiči v jednom městě a máme samostatné bydliště a normální vztahy. Můj bratr žije v Praze a občas dojíždí na návštěvy k rodičům. Nejhodnotnějším majetkem mých rodičů je chata na Lipně poměrně značné hodnoty a byt 1+2 u nás ve městě.

Dozvěděla jsem se, že rodiče chatu již dříve darovali, bez mého vědomí a souhlasu, na bratra a v bytě, kde oba moji rodiče bydlí, má ještě stále trvalé bydliště i když majitelé jsou rodiče. Jednání mých rodičů mě, i když nijak zvlášť nelpím na majetku, překvapilo. Otci je již 82 let a je na tom zdravotně velmi špatně, leží na LDN a já za ním docházím na návštěvy. Když byl doma ve špatném stavu, chodila jsem ho koupat a starala se o něj s mamkou. Zajímalo by mne, jestli by stálo za úvahu v případě dědického řízení tento přepis chaty napadnout, aby došlo k /podle mě/ spravedlivému dělení dědictví po rodičích. Navíc celé město ví, že bratr není biologickým synem mého otce, což bych musela určitě doložit zkouškou DNA /mělo- li by to na něco vliv/ ale to jen v krajní situaci až bych se k něčemu takovému rozhodla. Jde mi hlavně o mé děti a dva vnuky. A také, aby toto všechno zůstalo v rodině. Jsem totiž přesvědčená, že bratr, který je bezdětný vše obratem ruky prodá. Děkuji předem za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud byl převod nemovitosti učiněn za plného vědomí, tedy otec nebyl např. v takovém zdravotním stavu, že nechápal, co činí, pak bylo jeho jednání platné a nedomůžete se neplatnosti převodu na syna. Můžete ovšem v dědickém řízení požadovat o to více, o co dostal více bratr za života rodičů, tedy nechat dar započíst na dědický podíl bratra, takže byt a případně další dědictví do výše hodnoty chapy na Lipně by připadlo Vám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.