Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše rodina užívá zahradu v rodné vesnici mého otce 1948-2020. V roce 1949 vznikl geometrický plán (originál máme) zřejmě pro účely koupě oné zahrady, kde jako vlastník byl uveden můj děda. Od té doby ale nebyl nalezen žádný nabývací dokument ani jiný dokument, kterým by bylo možné prokázat, že zahrada je skutečně naše.

V současné době už je můj otec starý a chtěl předat zahradu mě, nicméně jsme zjistili, že na katastru nemovitostí ČR není zahrada vedena na otce, případně dědu, který je už asi 35 let po smrti, ale na obecní úřad. Zahradu oněch více než 70 let užíváme bez jakékoli nájemní smlouvy v domnění, že patří nám. Doklady o nabytí zřejmě neexistují, děda, který by to mohl vysvětlit, už nežije a teď nevíme, jak dál postupovat. Na úřadě jsme zjistili, že tento pozemek vedou jako stavební a dokonce jsou o něj už zájemci. Zahradu samozřejmě v žádném případě nechceme pustit, je tam přeci jenom mimo jiné i určitá citová vazba. Máme v tomto případě nějaká práva a možnosti pozemek získat? Velmi děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud neexistuje žádný dokument, z něhož by bylo možno usoudit, že zahrada byla ve vlastnictví dědy, nemůžete vlastnické právo obce zpochybnit. Ani v dědickém řízení pravděpodobně pozemek řešen nebyl, proto mám za to, že nemáte žádnou možnost, jak pozemek do vlastnictví získat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.