Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (4 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem ohledně nasvícení našeho pozemku sousedem. Soused opakovaně svítí svým silným halogenovým světlem na náš pozemek. Světlo je namířeno přímo na naše posezení. Ve večerních hodinách není možné v posezení sedět. Přestěhování našeho posezení není z důvodu vytvořeného zázemí možné přestěhovat.

Situace je o to nepříjemnější, že světlo je na pohybový senzor a neustále se rozsvěcuje a zhasíná. (pravděpodobně také díky pohybu jeho psa po jeho pozemku). Tato situace začala už loni (2019) v létě, když jsme opakovaně souseda žádali, aby světlo sklonil pouze na svůj pozemek, tvrdil, že nám to přece nemůže vadit. Po několika prosbách nakonec světlo částečně sklopil. Letos (2020) se situace opakuje. Soused světlo přemontoval tak, že nám opět svítí přímo na posezení. Manžel šel souseda požádat o přesměrování a bohužel ten jej nejprve slovně a potom i fyzicky napadl. Argument souseda byl, že jsme mu loni (2019) nepoděkovali za to, že světlo sklopil. PČR jsme nevolali manžel neměl žádné viditelné známky napadení. Cítíme se být šikanováni nejen jeho světlem, ale i monitorovacími kamerami, které zabírají náš pozemek. Jak prosím máme v tomto případě dále postupovat, neboť dohoda díky výše uvedenému není prakticky možná. Děkuji Iveta.

 

ODPOVĚĎ:
V případě jakýchkoliv incidentů doporučuji zavolat policii, a to i pokud nejsou viditelné žádné známky napadení.
Obtěžování ze strany souseda lze řešit žalobou podanou u civilního soudu, kdy se můžete domáhat, aby od tohoto jednání upustil, zákon totiž stanovuje:
Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.
Kromě toho, aby od jednání upustil, můžete také žádat o náhradu nemajetkové újmy, která Vám vznikla jeho obtěžováním. Tato újma se hradí v penězích. Ve sporu se můžete nechat zastupovat některým z advokátů, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.