Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má matka a její bratr vlastní zahradu (2800 m2) každý 5/12 podílu. 1/6 pak vlastní jejich synovec, jako celek. Matka i bratr mi chtějí darovat část zahrady, synovec nesouhlasí. Je možné synovci vypočítat jeho metry a vyhradit je v určité části zahrady? Chtěla bych si na darované části (1500 m2) zahrady postavit dům. Musí s tím vším souhlasit synovec? Předem děkuji, Aleš


ODPOVĚĎ:
Ideální by bylo nechat spoluvlastnictví soudem reálně rozdělit – tedy na přesně vymezené části. Protože jinak se problémů se spoluvlastníkem nikdy nevyhnete. Matka by sice nepotřebovala souhlas s tím, aby na Vás mohla svůj podíl převést, ale pokud byste chtěla na pozemku stavět, jedná se o nakládání se společnou věcí a už by mohlo dojít k soudním sporům, které by vyvolal spoluvlastník, který by chtěl bránit Vaší stavbě.
Takže pokud Vám ke stavbě stačí matčina část a část jejího bratra a dohodnete se s nimi bez komplikací, tak ať jeden z nich nebo oba podají návrh na soud na rozdělení spoluvlastnictví a pak už se dohodnete s nimi o darování pozemků (nebo jejich částí).
Případně může být spoluvlastnictví rozděleno i tak, že bude zrušeno, věc přisouzena matce a jejímu bratrovi a synovci přiznána adekvátní náhrada.
Záleží na nich, který způsob rozdělení navrhnou. Pokud je možné nemovitost rozdělit na přesně stanovené díly, přikláněla bych se  k tomuto rozdělení. Na druhou stranu myslete do budoucnosti a zvažte, zda by nebylo vhodné se spoluvlastníka, který už teď působí problémy preventivně zbavit i za tu cenu, že budete mít větší pozemek než aktuálně chcete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.