Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Bydlím 5 let v bytě v osobním vlastnictví s družkou a 3 dětmi (1 společné, 2 jsou pouze její, které nemám osvojeny). Jediným majitelem bytu jsem já. Všichni zde mají trvalé bydliště. Mám dlouhotrvající problémy s její 17letou dcerou, mohu jí v 18 letech odhlásit na družstvu (vlastník domu) a dát ji soudně vystěhovat, pokud nebude chtít dobrovolně odejít? Podobné problémy mám bohužel už i s družkou, jaké mám případně možnosti kdybych chtěl prodat byt, ona s prodejem nesouhlasila a chtěla náhradní bydlení? Je to mojí povinností jí bydlení zajistit? Vystěhovat ji zřejmě nemohu když máme spolu dítě. Nebo se mýlím? Děkuji, Martin


ODPOVĚĎ:
Dceru můžete soudně vystěhovat po jejích 18 letech. Jinak má odvozený souhlas bydlení, od bydlení Vaší družky.
Pokud jde o prodej, družka Vám nemusí dávat žádný souhlas s prodejem, neboť Vy jste majitel. Prodej bude muset pouze akceptovat.
Náhradní bydlení jí opatřit nemusíte, neboť s Vámi nemá žádný nájemní vztah. Domnívám se, že její soudní vystěhování by bylo proti dobrým mravům vzhledem k Vašemu dítěti. Zvlášť pokud je na Vás finančně, nebo jinak závislá.
Proto by soud takové vystěhování zřejmě neschválil.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.