Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastníme s manželkou rodinný dům, každý polovinu. RD stojí na stavební parcele celkem asi 540 m2, kterou ještě s námi vlastní 4 spoluvlastníci a to každý 1/48 (12 m2 každý). Zbytek já a manželka. Poraďte prosím, jak tyto podíly od nich získat. Oni chtějí prodat, ale za strašně velkou cenu a podmiňují to koupí dalších pozemků, které ani nechceme.

Kolik prosím stojí soudní podání? Jak to probíhá? Myslíme si, že rozdělit a určit jim kus parcely není možné k situaci domu na parcele. Děkuji, Jarmil.

ODPOVĚĎ:
V daném případě je jediným řešení podání žaloby o vypořádání podílového spoluvlastnictví. Pokud mají v úmyslu prodat, musí Vám učinit písemnou nabídku s určením ceny. Pokud by bylo posléze zjištěno, že nakonec prodali třetí osobě za cenu výrazně nižší, jednalo by se o neplatný prodej. Podání žaloby zahrnuje soudní poplatek a náklady na právní zastoupení. Soudní poplatek by činil 5000, -Kč a náklady na právní zastoupení jsou závislé na počtu soudních jednání a mohou se pohybovat v řádech desítek tisíc korun.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak donutit spolumajitele pozemku k prodání jejich podílu - na pozemku je stavba ve vlastnictví jednoho ze spolumajitelů
  • Zrušení spoluvlastnictví pozemku se stavbou - žaloba na zrušení a vypořádání spoluvlastnictví
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.