Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 mi babička darovala byt, nyní v něm žije dcera - trvalý pobyt. Mohu jí byt darovat? Neplatila jsem darovací daň ani daň z nabytí nemovitostí, prý při změně vlastnictví do 7 let budu muset daně doplatit. Pokud je darovací smlouva na mé jméno, patří do SJM? Manžel se chce rozvést a odmítá vyrovnání ze společného bytu, protože mám ten darovaný byt. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Žádnou daň hradit nebudete, jelikož jste příbuznými, jste od darovací daně osvobozeni a v případě darování se daň z nabytí nemovité věci nehradí. Stejně tak daň z příjmu nehradíte, jelikož žádný příjem nemáte. Takže nic doplácet nebudete, ani nyní, ani za 7 let. Darovaný byt, pokud není v darovací smlouvě výslovně darován do SJM, součástí SJM vůbec není a manžel tak v případě rozvodu nemá vůbec žádný nárok na vypořádání z tohoto bytu. Tj. pokud máte jeden byt v SJM, musíte se dělit na půl a druhý darovaný byt se vůbec vypořádávat nebude, je pouze Váš.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Darovací daň - darování, převod bytu, domu, nemovitosti z rodiče na potomka (syna, dceru)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.