Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastník pozemku, který je využíván jako příjezdová cesta k několika nemovitostem k nimž je zřízeno věcné břemeno. Ostatní vlastníci toto břemeno nemají. Cestu v současné době začal používat majitel bez věcného břemena k podnikání nákladními vozy a různou technikou. On sám má možnost použít svou přístupovou cestu, ale tu pronajal.

Chtěl bych vědět jestli mohu vjezd zakázat, případně požadovat finanční náhradu. Pokud by tento majitel požádal soudně o zřízení věcného břemena a já bych nesouhlasil jakou má šanci. Děkuji, Blažej

ODPOVĚĎ:
Pokud osoba, která věcné břemeno zřízeno nemá, cestu používá i přesto, že je k jeho pozemku možný i jiný příjezd, můžete mu příjezd přes Váš pozemek znemožnit nebo požadovat např. nájem. Pokud by se obrátil na soud o zřízení věcného břemene, soud mu samozřejmě může věcné břemeno (služebnost) zřídit, ovšem bude zjišťovat, zda k jeho pozemku je i jiný příjezd a pokud je, pak není reálná šance, že by soud sousedovi věcné břemeno přes Váš pozemek zřídil. Pokud by k tomu došlo z jiných důvodů, které by byly předmětem dokazování, bylo by věcné břemeno zřízeno úplatně, tj. soused by Vám musel za užívání pozemku zaplatit cenu, která by byla určena znaleckým posudkem.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Užívání soukromé cesty bez věcného břemene, služebnosti ke komerčním účelům, užívající má vlastní přístupovou cestu - jak postupovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.