Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Může nám majitel pozemků (v malé obci), přes které máme příchody a příjezdy do našeho domu (není ošetřeno žádnou smlouvou) zakázat nebo nějak znemožnit (zátarasy a pod.) tyto příchody a příjezdy? Bude-li sepsána smlouva o výši nájmu za tyto (vrchní část domu, spodní část domu) příchody a příjezdy může si dát majitel pozemků jakoukoliv i nesmyslnou částku za m2?

Jakou máme napsat maximální dobu pro tento nájem? Může se napsat na dobu neurčitou? Děkuji, Libor.

ODPOVĚĎ:
Pokud příchod a příjezd není ošetřen žádnou smlouvou, tak se to sice stát může, nicméně Vy byste v takovém případě musel okamžitě podat k soudu žalobu o zřízení služebnosti příchodu a příjezdu. Pokud k Vaší nemovitosti není žádný jiný příjezd, soud služebnost zřídí. Pokud byste věc řešili dohodou, spíše bych doporučovala zřídit služebnost (věcné břemeno), nikoliv nájem. Pokud ale majitel pozemků služebnost odmítne, nezbude, než věc nájmem řešit. Nájem by měl odpovídat ceně v dané lokalitě obvyklé a můžete jej zřídit i na dobu neurčitou.


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Dlouhodobé užívání cesty na chůzi a jízdu na cizím pozemku bez služebnosti, věcného břemene - zákaz vstupu a zátarasa na cestě umístěná majitelem pozemku, cesty
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.