Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o informaci. S přítelem máme jedno nezletilé dítě. Dozvěděli jsme se že ze zákona dědí veškerý majetek v případě smrti jednoho z rodičů (byt, pozemek). Zajímá mě, jak to je v případě, že zemřelý má stavební spoření, penzijní pojištění, běžný účet, atd.? A zda druhý rodič v případě nezletilosti zodpovídá za veškerý majetek a má právo s ním také podle svého uvážení nakládat. Děkuji za odpověď, podotýkám, že tvoříme nesezdaný pár. Děkuji, Michala


ODPOVĚĎ:
Pokud jeden z rodičů zemře bude dědit jeho majetek dítě (tedy pokud zůstanete nesezdaní). Bylo-li by dítě nezletilé bude mu ustanoven opatrovník pro potřeby dědického řízení a v něm pak ustanoven správce dědictví, který bude povinen starat se o majetek ve prospěch dědice do jeho zletilosti. Soud by pravděpodobně určil lhůtu, ve které by správce podával pravidelné zprávy o nakládání se spravovaným majetkem, aby v případě nevhodného jednání správce mohl soud zakročit. Nelze s jistotou říci, že správcem bude stoprocentně druhý rodič. Bylo-li by takové ustavení proti zájmům dítěte, nestane se druhý rodič správcem. Takže: zodpovědnost do určité míry ano, libovolné nakládání nikoliv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.