Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Manžel má o 6 roků mladšího bratra, kterému tchýně darovala chalupu, byt i garáž. Myslím, že ji napovídal, že se s bratrem vyrovná, ale nehodlá tak učinit. Nejvíc mě dorazilo, že očekávají,že se o babičku budu starat, protože jsem v důchodu. Přitom už pečuji o svoje rodiče. Na takové chytráky zákon nepamatuje? Ptám se jak je to s povinností o babičku pečovat, když můj muž byl fakticky vyděděn a jeho bratr se starat nehodlá. Nemá čas a tak tam třeba 3 týdny vůbec nezajde. Má uklid chodby v domě, což také nezajistí a nám se jen směje. Babička se ho bojí a rozhodně jí nehodláme tahat po soudech. Do nemocnice ani do domova důchodců nechce. Nemáme to srdce nechat ji bez pomoci, ale připadá nám to nespravedlivé. Já jsem si myslela, že ten, kdo zdědí většinu majetku, by si měl vzít i závazky, ale pokud nemá charakter a ví, že my se postaráme, tak se na to klidně vykašle.  Děkuji za radu, Oldřiška


ODPOVĚĎ:
Je rozdíl mezi darováním a děděním. Vaše tchýně však svůj majetek darovala, přičemž u tohoto převodu se ze zákona nepočítá s protiplněním. Povinnost pečovat o své rodiče ze zákona patří každému dítěti bez ohledu na přechod majetku. A patří potomkům, nikoli Vám. Momentálně jsou tedy veškeré povinnosti bratra jen na úrovni morálky.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.