Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Já a můj bratr vlastníme 5/12 podílu nemovitosti s přilehlou zahradou, další spoluvlastník, náš synovec vlastní 1/6 podílu. (V domě stále žije naše matka, která nám svůj podíl darovala.) Já a bratr chceme darovat část zahrady mé dceři, která by si chtěla zde postavit dům. Má právo synovec, který vlastní právě 1/6 podílu, zasahovat a popřípadě blokovat nebo bránit darování této zahrady a může tak činit i po smrti naši matky, v případě prodeje nebo pokud by zde chtěl bratr zůstat bydlet. Můžeme vyplatit synovci jeho podíl, který mu byl určený dědictvím po zemřelém bratrovi, před třemi lety, cenou z odhadu nebo to musí být trží cena, kterou on po nás požaduje. Děkuji, Aleš


ODPOVĚĎ:
Spoluvlastníci rozhodují o nakládání se společnou věcí hlasováním a postačí souhlas většiny (resp. součet jejich podílů). Pokud má dojít k převodu podílu společné věci na 3. osobu, jedná se o důležitou změnu věci a přehlasovaní spoluvlastníci mají právo obrátit se na soud a dožadovat se určení toho, že je převod neplatný. V tomto konkrétním případě navíc celou situaci komplikuje zákonné předkupní právo ostatních spoluvlastníků vůči spoluvlastníkovi, který míní svůj podíl převést na 3. osobu

Předkupnímu právu se ovšem ve Vašem případě můžete vyhnout, protože darování (převod) podílu nebo jeho části na osobu blízkou (což dcera je bezpochyby), je převoditelný volně a tudíž by synovec nemohl namítat, že jste porušil možnost využití jeho předkupního práva, když jste svůj podíl převedl na dceru a nenabídl mu ho.

Otázkou je, jakou část vlastně na dceru chcete převést. Z dotazu vyplývá, že je to část, která převyšuje Váš podíl. Proti převedení Vašeho podílu na dceru nemůže synovec úspěšně namítat nic. Na darování části nemovitosti, která Váš podíl převyšuje, se musí shodnout většina společníků (resp. jejich podílů), a o tuto část by mohl být veden soudní spor mezi společníky, kteří souhlasili s převodem a Vaším synovcem, jakožto přehlasovaným spoluvlastníkem. Pokud byste uvažoval o vyplacení synovce, musíte počítat s vyplacením tržní ceny podílu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.