Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přítel koupil byt, do kterého se stěhujeme a budeme zde mít oba trvalý pobyt. Hypotéku platíme společně, proto by chtěl přítel napsat polovinu bytu na mě. Může takto učinit, i když je byt zastavený (kvůli hypotéce)? Pokud ano, chtěli bychom s převodem počkat minimálně 1 rok, abychom se vyhnuli darovací dani. Poté bychom měli patřit do II. kategorie (osoby žijící déle než 1 rok ve společné domácnosti). Jak se tato skutečnost prokazuje na finančním úřadu? Respektive jaké doklady Finanční úřad potřebuje? (Abych věděla, jaké dokumenty si po dobu toho jednoho roku shromažďovat.) Děkuji za odpověď. Adéla


ODPOVĚĎ:
Váš přítel Vám může darovat ideální polovinu domu, pokud to neodporuje smlouvě, kterou s bankou sepsal. Banky si někdy do smluv o úvěru dají obdobné podmínky. Pokud tedy není ve smlouvě obdobný zákaz, můžete tak učinit. A to právě proto, že hypotéka představuje úvěr, za který ručíte bytem. Pokud byste nespláceli, banka by se mohla hojit na komkoliv, pokud by byt přešel jakýmkoliv způsobem na jiného majitele. Neboli zástavní právo se vždy vztahuje k dané nemovitosti, nehledě na vlastníka.
Pokud jde o darovací daň, dokládá se trvalým bydlištěm. Bude Vám tedy stačit občanský průkaz, nebo potvrzení z matriky o určité délce trvalého bydliště. V tomto ohledu může mít každý finanční úřad jinou praxi.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.