Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 8lety mi rodiče darovali starý dům, který jsem opravila. Mám dům a pozemek pouze pod domem a přístupovou cestu do vchodu domu. Dům chci prodat a rodiče mi chtějí dělat problémy. Jiné písemné dohody s nimi nemám. Mám více otázek, prosím o odpovědi.
1. Mohou rodiče dar vymáhat zpět?
2.Kotelna a uhelna jsou za domem, chodím po jejich pozemku. Mohou mi zakázat vstup a i novému majiteli?
3. Voda a kanalizace vedou přes jejich pozemek a do jejich šachet, mohou mě odpojit, je nějaké řešení?
4. K domu se přistavila veranda a zasahuje 10cm už na rodičů pozemek, co se s tím dá dělat?
5. Jak by to vše bylo s novým majitelem?
Předem Vám moc děkuji za odpovědi! Martina


ODPOVĚĎ:
Rodiče Vám dům darovali, proto mohou požadovat dar zpět jen v případě, že se k nim, nebo jiným členům rodiny chováte tak, že tím hrubě porušujete dobré mravy (např. je napadáte). To, že chcete jejich dar prodat, rozhodně neodpovídá hrubému porušování dobrých mravů. Oni se svého vlastnického práva dobrovolně vzdali, a teď je jen na Vás – vlastníkovi, jak s domem naložíte. Je to Vaše právo (právo vlastníka nemovitosti).
Vzhledem k tomu, že jste stále nevydržela věcné břemeno (k tomu je potřeba 10 let užívání), nemohou Vám zakázat vstup, pokud nemáte jinou možnost, jak se do kotelny dostat. Ale mohou chtít např. nájemné za užívání cesty do kotelny.
Voda a kanalizace jsou v majetku té společnosti, která vodovod nebo kanalizaci stavěla (tedy např. Městské vodovody, Veolia, nebo RWE či EON u elektrických kabelů). Odpojit ji tedy nemohou. Umím si ale představit soudní řízení, kde by soud rozhodl o věcném břemeni. To ale za dva roky stejně nabudete Vy, nebo nový majitel (do vydržení se započítává i doba, po kterou užíval věc předchozí majitel).
Pokud jde o verandu, která zasahuje na jejich pozemek, tak ke stavbě dali souhlas v době stavby, takže nemohou požadovat např. odstranění stavby. Opět ale existuje možnost nájmu.
To, co platí pro Vás, platí i pro nového majitele.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.