Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pronajímám 5 let družstevní byt. Po celou dobu pronájmu neplatím družstvu roční poplatek za pronájem třetí osobě, i přesto, že je tato zmínka uvedena v našich stanovách. Zmínka je ovšem natolik nepřesná a nekonkrétní, že jsem ji od počátku nájmu nevěnovala pozornost. Současně celou dobu (5 let) jsem k tomu nebyla vyzvaná, ani upozorněna na nedodržování stanov. Družstvo je o mé pronajímatelské činnosti řádně informované od počátku podnájmu (písemně).

Nyní se družstvo ozvalo, abych řoční poplatek uhradila a to i zpětně (od roku 2005). Poplatek je podle mého názoru ve stanovách, jak jsem již uvedla, velmi nekonkrétně vyčíslen. Když jsem konzultovala výši poplatku osobně s předsedou (ve snaze věc řešit), navrhl vzít evidenční list, sečíst všechny zálohy a (jelikož ve stanovách stojí, že se jedná o roční poplatek ve výši dvouměsíčních záloh) tedy pak ještě násobit dvěma... Toto dělá cca 10 000,- Kč ročně. Toto mne přijde, jako nepřiměřený obnos, který si účtuje družstvo za nic, leč ani administrativní náklady jim nevznikají. Zajímalo by mne, zda fyzická osoba v pozici člena družstva je v tomto řípadě na straně práva a zda má vůbec naději na výhru tohoto sporu (zda mohu s družstvem diskutovat výši ročních poplatků za podnájem třetí osobě). Daniela


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě závisí na znění konkrétních stanov. Pouze po jejich prostudování je možné posoudit, zda je poplatek určen natolik neurčitě, že to způsobuje jeho neplatnost. V tomto směru máte jedinou možnost, a to nechat stanovy přezkokumat advokátem. Pokud jde o výši dluhu, tak se jednotlivé splátky promlčují ve třech letech, proto, pokud v případném sporu vznesete námitku promlčení, poplatky starší tří let nebudete platit.
Pokud jde o výši poplatku, do budoucna můžete navrhnout úpravu tohoto poplatku, ale pokud je ustanovení platné, budete muset poplatek zaplatit, a to až tři roky zpětně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.