Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před dvěmi lety jsme se účelově rozvedli. Po rozvodu jsme žili s "bývalou" manželkou stále v jedné společné domácnosti včetně milostného života a oba dva jsme se finančně podíleli na jejím provozu. Z našeho manželství máme syna a soud mi určil minimální částku výživného. Za našeho téměř dvouletého života po rozvodu si ode mne bývalá manželka brala měsíčně i desetinásobek určené částky na provoz společné domácnosti a svoji osobní potřebu. Nyní si našla nového přítele, znemožnila mi přístup do bytu , kde jsou i elektrospotřebiče, které jsem zakoupil v době po rozvodu a podala na mě trestní oznámení, že jsem neplatil alimenty po celou dobu od rozvodu.

I Policista při podání vysvětlení mi řekl, že to na něj dělá dojem osobní msty. V současné době už je nařízeno hlavní líčení. Lze za pomoci dalších svědků (a není jich málo) prokázat u soudu, že jsme žili ve společné domácnosti a podílel jsem se významně na chodu byť rozvedené rodiny . tzn. i na potřebách svého syna, přestože mi na peníze které si ode mě brala nikdy nedala žádné potvrzení? Lze se domoci za pomoci dalších svědků, že elektrospotřebiče cca v hodnotě 25.000,- Kč, které si ponechala a odmítá mi je vydat, jsem koupil opravdu já?
Jak mám postupovat? Mám jít a podat trestní oznámení pro křivou výpověď pro výživné, popř. pro krádež pro případ druhý? Jindřich


ODPOVĚĎ:
U soudu, který bude řešit trestní oznámení pro neplacení alimentů je velice vhodné, pomocí svědků, prokázat, že jste alimenty platil po celou dobu od rozvodu. Také si myslím, že budete v tomto případě úspěšný. Prokázat skutečnosti můžete nejrůznějšími způsoby – zákon Vás nijak neomezuje. Svědci jsou v případě předávání peněz „z ruky do ruky“ tou nejlepší volbou.

Trestní oznámení pro křivé obvinění je nasnadě, protože se domnívám, že bývalá manželka splnila podmínky v trestním zákoníku. O krádež však nejde. Pouze máte tyto spotřebiče ve spoluvlastnictví, sám jste souhlasil s umístěním v bytě. Budete se o ně muset soudit v občanskoprávním řízení – tedy samostatném řízení, které je na trestním prakticky nezávislé.
Tedy podat žalobu a opět pomocí svědků dokázat, že jste tyto spotřebiče zakoupil Vy, a že požadujete vzájemné vypořádání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.