Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vedli jsme spor se sousedy o spoluvlastnictví studny. Přestože jsme ji s rodinným domem řádně koupili její ideální polovinu,  a přesto že máme vše řádně zdokladováno, odmítla sousedka uznat naše nároky na užívání studny a ještě si ji navíc zahrnula do dědictví. Soud rozhodnul v náš prospěch a jako plně úspěšným žalobcům nám má protistrana uhradit náklady řízení. Ta se proti placení odvolala, spoluvlastnictví nenapadla.
Jaká je lhůta pro vyřízení u odvolacího soudu a je možné abychom tíži všech výdajů hradili my jako poškozená strana?
Vzhledem k tomu, že jsme nemohli studnu užívat cca 3 roky, je možné žádat ještě finanční odškodnění? Jednak od žalované za znemožnění odběru vody a dále od ÚMČ - stavební odbor, který povolení o odběru pozemních vod sousedům vydal a nám toto zamítnul (sousedka je bývalá pracovnice stavebního odboru ÚMČ). Sousedka předložila dědické řízení, že je majitelkou 1/2 a druhou zdědila, my jsme doložili vlastnictví ieální poloviny. ÚMČ si sám takto neoprávněně rozhodnul o vlastníku. Jakou formou - opět žalobou? Olga


ODPOVĚĎ:
Soudci ve většině případů nemají lhůty, ve kterých by měli rozhodnout. Pokud se sousedka neodvolala v hlavní věci, zřejmě dojde k potvrzení uhrazení i nákladů řízení. Vše je však v diskreci soudu a ten může z vážných důvodů rozhodnout i v neprospěch. Ale už pouze v případě nákladů řízení. O věci hlavní již bylo rozhodnuto a předpokládám, že již nabyla právní moci.

Na náhradu škody máte jistě právo, zvlášť když soud rozhodl, že Vám sousedka neprávem bránila studnu užívat. Budete však muset dokazovat výši škody, a to zřejmě znaleckým posudkem. Celou věc můžete řešit opět soudní cestou – žalobou.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.