Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jednopokojový byt v obecním domě o podlahové ploše 53 m2, umístěný nejvyšším podlaží jsme rozšířili do půdního prostoru o
dalších 48 m2. S výjimkou šikmých střešních oken nedošlo vestavbou k žádným zásahům do vnějších částí domu (zůstal zachován původní tvar a velikost střechy a stěn domu). Rozšíření a kolaudace byly provedeny na základě smlouvy s Magistrátem v r.1998.

Naše smlouva s Magistrátem zaručuje po 25 let od kolaudace placení nájmu z nově vybudovaných prostor ve výši 1 Kč/rok. Po 12 letech došlo k prodeji domu bytovému družstvu vytvořenému ze stávajících nájemníků. I když Magistrát cenu vybudované vestavby nezahrnul do kupní ceny domu, byli jsme donuceni družstvu zaplatit za vestavbu jako za bytové prostory s tím, že nám družstvo vyměřilo pouze minimální slevu. Naše platba družstvu z nových prostor vysoce převyšovala cenu nebytového prostoru stanovené ho znalcem. Další nároky Družstvo odmítalo uznat, i když díky naší vestavbě se cena ostatních bytů snížila průměrně o 30 000 Kč na byt. Vždy nás přehlasovalo. Naše původní smlouvy s Magistrátem o symbolickém nájemném po dobu 25 let zůstávají v platnosti, toto nám potvrdil i právní odbor Magistrátu. Ve smlouvě mezi Magistrátem a družstvem družstvo výslovně přebírá závazky Magistráru vyplývající z naší smlouvy s Magistrátem. Vedení družstva podpořené názory ostatních družstevníků své závazky neuznává a vyměřilo nám příspěvek do fondu oprav z celé užívané plochy. Družstvo odmítá vypracovat nájemní smlouvy a veškeré své požadavky nám sdělilo pouze předložením evidenčního listu. Tento evidenční list vypracoval správce nemovitosti na základě podkladů dodaných mu družstvem.
Mé otázky jsou:
1. Jaký postup zvolit při prosazování našich nároků
2. Na jaký orgán se máme obrátit
3. V jaké lhůtě, aby nedošlo k promlčení našich nároků
4. Jak postupovat, kdy družstvo se opakovaně snaží přehlasovat jakýkoliv náš názor, i smluvně podložený
5. Jak postupovat, když družstvo odmítá vypracovat nájemní smlouvy, ačkoliv stanovy družstva ho k tomu zavazují
Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Svolejte členskou schůzi, nebo navrhněte toto jako další bod jednání. Na schůzi toto proberte, a poté podejte žalobu k soudu, neboť rozhodnutí je v rozporu se zákonem, když družstvo nedodržuje smlouvy, které je povinno dodržovat. Žalobu k soudu můžete podat rovnou.  Doporučuji zvolit si právního zástupce z řad advokátů, neboť jde o velmi složitý právní spor, a Vy, jako žalobci budete muset unést důkazní břemeno.
Jde o majetková práva, která se promlčují ve tříleté lhůtě.
Povinnost družstva  - jeho výboru, vypracovat nájemní smlouvy můžete řešit na členské schůzi – té je výbor odpovědný.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.