Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz týkající se společenství vlastníků jednotek. V připravovaných stanovách o volených orgánech společenství vlastníků jednotek je uvedena následující formulace:
"Členem voleného orgánu nebo voleným orgánem společenství může být pouze fyzická osoba, která je členem tohoto společenství nebo je zmocněným zástupcem právnické osoby - člena společenství, je ke dni volby starší 18 let a má způsobilost k právním úkonům". Ptám se tedy: pokud by vlastník bytové jednotky (člen společenství) vystavil zmocnění, zda může kdokoliv jiný t.j. nečlen SVJ (například podnájemník či osoba, která nemá nic společného s užíváním bytové jednotky), být bez problémů zvolena do některého z orgánů společenství? Děkuji, Zdeněk


ODPOVĚĎ:
Dle tohoto ustanovení Vašich stanov nemůže být nečlen fyzická osoba zvolena do orgánu SVJ. Druhá situace je taková, že každá osoba, ať už fyzická nebo právnická se může nechat zastupovat zvoleným zástupcem. Takový zástupce se však nestává členem takového orgánu, tím stále může být jen člen, ale pouze zastupuje danou osobu na základě plné moci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.