Počet stránek ve webu: 43.230

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme 18 měsíční batole a bydlíme v panelovém domě. Miminko si hraje, učí se chodit. Občas spadne nebo mu upadne hračka. Jako každé mimino občas pláče. Toto vadí sousedce, která bydlí pod námi. Několikrát na nás zvonila a stěžovala si, že v jejím bytě je nesnesitelný kravál. My jsme jí normálně řekli, že je to malé dítě a že nám nepřipadá, že by naše dítě dělalo nějaký nesnesitelný kravál, který by se vymykal jeho věku a že mu určitě nebudeme zakazovat chodit a hrát si.

Sousedka po nás chce, abychom si odhlučnili byt. Pro dítě jsme pořídili dětskou podložku, na které si hraje. Podložka samozřejmě nemůže být po celé ploše podlahy bytu. Sousedka pokračuje v protestu tím, že pravidelně bouchá něčím do topení. Poslední týden jsme byli na dovolené. Vrátili jsme se v noci a hned ráno jsme měli u nás v uzamykatelné chodbičce, které já přístupná pouze pro nás a další 4 byty na patře, nalepený dopis. Sousedka má klíče od naší chodbičky, protože je domovnice. V dopise píše, že máme nevychované dítě, že o nás vše ví, co si v bytě povídáme, píše tam přesné časy našeho příjezdu. Dokonce se tam zmiňuje o našem sexu. Sousedka si na nás stěžuje u ostatních sousedů a tvrdí jim, že si nás dokonce nahrává. Dopis a chování sousedky silně uráží nás a našeho syna a narušuje naše soukromí. Chtěla bych se proto poradit, jak danou situaci řešit? Je to pro nás už velmi psychicky stresující. Děkuji za vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Bohužel mít takového souseda je skutečně velmi zatěžující. Jednání sousedky naplňuje znaky minimálně přestupkového jednání. Jednak Vás v dopise přístupném pro 3 další byty dehonestuje, u sousedů vás pomlouvá. Bohužel se taky může jednat o paní, u které se s věkem může rozvíjet nějaká psychická porucha a její jednání se bude stupňovat. Měli byste začít tím, že její jednání nahlásíte na Policii, která věc postoupí přestupkové komisi. Bude ale třeba mít důkazy - např. onen dopis nebo svědectví některého ze sousedů, pokud by byl s ní nějaký konflikt, můžete si klidně pořídit nahrávku. Samozřejmě můžete začít i tím, že jí napíšete dopis, v němž ji upozorníte, že pokud bude v takovém jednání pokračovat, obrátíte se na Policii nebo na soud. Obávám se ale, že ji dopis, i slušně myšlený, ještě více rozlítí a přestupkové komisi se stejně nevyhnete.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.