Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám nájemní smlouvu na umístění Z-boxu na svém pozemku. Za nájem byla dohodnuta celková cena včetně DPH. Za rok 2023 jsem žádal navýšení nájmu o výši inflace. Nájemník si v té době ale uvědomil, že mi nebude vyplácet cenu s DPH, když nejsem jako OSVČ plátce DPH. Cenu s DPH mi za minulý rok 2022 nevyplatil. V současné době budu dle smlouvy žádat o navýšení nájemného o roční inflaci.

Je jisté, že mi při tomto navýšení nájemník opět nevyplatí DPH. Ve smlouvě je ale od samého počátku patrno, že nemám uvedeno plátcovství DPH. Vymlouvají se na předešlého zástupce.
1) Pokud jsem v právu a mám na celou uzavřenou částku nárok, mohu žádat tento nedoplatek zpětně i za rok 2023?
2) Pokud mi nájemník přesto částku nevyplatí, jak mohu postupovat?
Děkuji Herbert.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je ve smlouvě dohodnutá cena s DPH a byl byste plátcem DPH, tak Vám nájemník musí vyplatit celkovou cenu včetně DPH a částku DPH byste byste uvedl v daňovém přiznání k DPH a odvedl státu. Když jste neplátce DPH tak Vám nájemním není povinen platit cenu s DPH, ale máte nárok na cenu za dohodnuté plnění, tedy na cenu za samotný nájem, nikoliv na částku DPH, protože jste neplátce. Pokud byste jako neplátce trval na ceně s DPH, tak i jako neplátce byste měl povinnost částku DPH odvést státu, protože podle § 108 odst. 4 písm. g) zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty, je povinna osoba, která vystaví daňový doklad, na kterém uvede DPH toto DPH přiznat a podle odst. 5 písm. c) musí tuto daň zaplatit. I kdybyste trval na vyplacení částky s DPH, tak Vám to nepřinese žádný prospěch,, protože vyplacenou částku DPH byste musel odvést státu. Máte nárok na vyplacení částky za nájem, nikoliv na celkovou cenu s DPH, pokud byste byl plátce, tyk byste měl nárok požadovat i DPH. Pokud byla ve smlouvě uvedena celková cena s DPH jako jedna částka bez rozdělení na cenu bez DPH a DPH, tak Vám vyplacená částka bude o 17,36 % nižší než je celková cena včetně DPH (nikoliv o 21 % nižší). Částku bez DPH vypočítáte podle vzorce "cena včetně DPH - (cena včetně DPH x 21/121) ".

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.