Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem druhým měsícem (od 4/2023) v podnájmu bez jakékoli smlouvy. Nájemné zaplacené měsíc dopředu a mám složenou kauci ve výši jednoho nájmu. Bez udání důvodu se chci na konci měsíce přestěhovat. Pronajímatelka mi tvrdí, že zákonná výpovědní lhůta je 3 měsíce. Je pronájem bez smlouvy vůbec po roce 2016 legální? Má pronajímatel nějaké právo se domáhat výpovědní lhůty? A nejspíš ani já nemám moc šanci získat kauci zpět, pokud se nedohodneme. Díky.

ODPOVĚĎ:

Podle § 2237 NOZ "Smlouva vyžaduje písemnou formu; pronajímatel však nemá právo namítnout vůči nájemci neplatnost smlouvy pro nedostatek formy." Podle "§ 2238 Užívá-li nájemce byt po dobu tří let v dobré víře, že nájem je po právu, považuje se nájemní smlouva za řádně uzavřenou." Pokud tedy nemáte písemnou smlouvu, pak máte právo se přestěhovat, neboť Vy na rozdíl od pronajímatelky máte právo namítat neplatnost smlouvy pro nedostatek formy. Tedy máte právo se vystěhovat a žalovat u soudu vrácení jistoty. Z titulu bezdůvodného obohacení jste povinna uhradit za dobu, kdy jste vy bytě bydlela, nájem a služby, ale jste oprávněna se odstěhovat okamžitě a požadovat vrácení kauce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.