Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Moje maminka má problém s vyúčtováním od CPI, u kterých má pronajatý byt v Děčíně. Chtějí po ní zaplatit vyklízení sklepních kojí a sklepa, který ona ale vůbec nevyužívá, nemá a i jasně ve smlouvě nemá žádný sklep k užívání.   Mamka jim to napsala emailem a oni ji odpověděli viz. příloha.

Nevíme, zda opravdu mohou vymáhat takto peníze po někom, kdo opravdu nic z toho nevyužívá a nemá ve smlouvě. Moc děkujeme za radu. S přáním hezkého dne Mariana.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud se v daném případě jedná o byt nájemní, nikoliv osobní vlastnictví, pak je důležité, jak má maminka vymezen prostor nájmu. Obecně je jako nájemce povinna podílet se na úklidu společných prostor, neboť kromě nájmu automaticky využívá společné prostory. Na druhou stranu je ale zřejmé, že pokud nemá k užívání sklepní kóji, pak by se měla podílet pouze na úklidu prostor, které fakticky užívá a má důvod je užívat, jako společné chodby, apod. Troufám si ale tvrdit, že tento případ může skončit u soudu a soud by musel v tomto případě postupovat individuálně vzhledem k tomuto případu, protože podle mého názoru by se vlastník domu na mamince dopouštěl ve prospěch ostatních nájemců, kteří mají kóje přiřazeny, bezdůvodného obohacení. Doporučuji tedy trvat na svém stanovisku, nechť si případně vlastník věc řeší soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.