Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, zda u nájmu na dobu určitou je možné jako důvod pro předčasné ukončení nájmu (tedy nedodržení celé délky doby pronájmu) uvést stěhování do jiného města, které je zhruba 100 km vzdálené od stávajícího bydliště. Já v daném městě budu mít pracovní nabídku a dcera tam bude chodit na mezinárodní gymnázium, které se zaměřuje na jazykovou výuku, tudíž tento typ školy ve stávajícím městě, kde bydlíme, nemá obdoby.

Zároveň pakliže by se dcera měla dopravovat na gymnázium sama jedna cesta by trvala zhruba 2 hodiny - gymnázium internát nenabízí (tudíž dojíždění by byla jediná možnost). Pokud bych cestovala do práce každý den já, znamenalo by to zhruba čtyřhodinový čas strávený jen na cestě (2x 2h). Nicméně na 2. stranu dopravní spojení mezi zmíněnými městy existuje. Děkuji předem Ludmila.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, toto může být důvod pro předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou. Zákon sice nikde přesně nevyjmenovává důvody předčasného ukončení, nicméně z komentářů k NOZ vyplývá, že tato situace (zaměstnání a studium) je důležitým důvodem pro předčasné ukončení nájemní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.