Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V roce 2020 jsem se nastěhoval do přízemního bytu v bytovém domě, kde i přes ustavičné větrání se vytváří všude na stěnách plíseň. Byt má velký problém s vlhkostí. Již mi např. zplesnivěla sedačka a musel jsem ji vyhodit.   Chci z bytu okamžitě odejít pryč do jiného, a nevím, jaká mám práva. Nechci v bytě čekat po výpovědní lhůtu 3 měsíce a trpět návštěvy dalších potencionálních zájemců o byt, nebo se dohadovat s majitelem o tom, že byt musím před odchodem vymalovat a tak podobně.

Chci prostě z bytu odejít okamžitě pryč, neboť je z hygienických důvodů neobyvatelný, a nechci s bytem mít již společného nic. Jaká mám prosím v této záležitosti práva? Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
V daném případě byste mohl využít institutu "Odstoupení od nájemní smlouvy". Jedná se o jednostranné právní jednání, kterým se ruší nájemní smlouva od počátku, tedy jako by ani nebyla uzavřena. Nový občanský zákoník neobsahuje speciální úpravu odstoupení od nájemní smlouvy, a tak lze k odstoupení přistoupit jednak, jestliže je to výslovně ujednáno v nájemní smlouvě a jednak, jestliže je naplněna zákonná podmínka pro odstoupení od smlouvy. Zákonnou podmínkou je přitom skutečnost, že druhá strana porušila smlouvu podstatným způsobem. Podstatné je přitom takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala. Pokud byt není z hygienického hlediska obyvatelný, mám za to, že se jedná o situaci podřaditelnou pod podstatné porušení nájemní smlouvy. Tedy doporučuji pronajímateli napsat, že odstupujete od nájemní smlouvy a sdělit termín, ke kterému se odstěhujete. Určitě si ale zadokumentujte stav bytu, fotografiemi, svědky, videem, abyste v případě sporu mohl prokázat, v jakém stavu se byt nacházel, než jste se odstěhoval.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.