Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
1.10. 2009 rodiče přenechali do podnájmu družstevní byt, ale došlo k opomenutí požádat družstvo o písemné svolení k podnájmu. Podnájemce jim od března 2010 přestal platit podnájem. Zajímalo by mě, zda je tato podnájemní smlouva platná, když k souhlasu družstva k podnájmu došlo, až od 1.8.2010? A jakým způsobem lze vymáhat na podnájemci dluh? Gizela


ODPOVĚĎ:
Smlouva je absolutně neplatná a dokonce se Vaši rodiče dostali do situace, kdy by mohli být paradoxně žalováni podnájemcem z titulu bezdůvodného obohacení (přijímali plnění na základě neplatného právního úkonu, a museli by se spoléhat na rozumnou úvahu soudu). Takže ať dají nájemníkovi výpověď z důvodu neplacení nájmu, ukončí s ním podnájemní vztah a raděj mu příliš nevyhrožují soudem, protože podnájemníkovi tuhle drobnost o souhlasu družstva určitě někdo rád poradí.
Můžete zkusit zastrašovací metodu – nechat advokáta sepsat předžalobní výzvu na zaplacení dlužného nájemného a odeslat ji podnájemníkovi, je možné že by tato nátlaková forma na něj mohla zapůsobit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.