Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Žijeme v nájemním bytě a do bytu pod námi se přistěhoval mladý muž, který neví, na co je na dveřích klika. Při příchodu a odchodu z bytu třískne dveřmi a tříská i s dveřmi od pokojů a to hlavně v nočních a ranních hodinách. Ráno kolem 7 hodiny si sedne na balkon a kouří. Na mé upozornění, že máme byt plný jeho kouře mi odpověděl, "Přece si nebudu kouřit doma".

Pořídil si štěně, kterého vychovává nejraději v noci. Spím již se špunty v uších, protože ráno stávám do práce. Manžel ho upozorňoval na hluk, když přišel domů ve 3,30 hodin ráno a šel se psem ven - opět třiskal dveřmi a hlasitě telefonoval na společném dvorku. Jelikož nereaguje na slovní upozornění chceme se bránit písemně. Prosím o radu, zda existuje paragraf nebo zákon o rušení nočního klidu, které bychom mohli uvést. Máme se obrátit také na majitele domu? Děkuji Renata.

 

ODPOVĚĎ:
Jsou zde dvě možnosti:
Můžete se obrátit na policii, a to právě v případě hluku ve večerních a nočních hodinách. Existuje totiž přestupek rušení nočního klidu (§ 5 zákona č. 251/2016 Sb.).
Druhou možností je zaslat mu písemnou výzvu, ve které jej vyzvete, aby se zdržel činností, které způsobují hluk (je třeba vše popsat). Pokud by na tuto výzvu nereagoval, můžete se pak domáhat u soudu, aby se zdržel takového jednání a případně Vám i nahradil újmu jeho jednáním vzniklou.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.