Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Máme písemně uzavřenu Nájemní smlouvu na pronájem bytu na dobu určitou. V této smlouvě je mj. uvedeno následující ustanovení: "Tuto smlouvu lze vypovědět i bez uvedení důvodu ze strany nájemce i ze strany pronajímatele, v jednoměsíční lhůtě, která začíná plynout první den měsíce následujícího poté, co byla výpověď doručena."

Pokud pošleme nájemci výpověď dle výše uvedeného ustanovení smlouvy, je tato výpověď platná, a to v uvedené jednoměsíční lhůtě?
Pozn. V občanském zákoníku je uvedena standardní výpovědní lhůta 3 měsíce.
Děkuji, Tamara

 

ODPOVĚĎ:
Zákon platí v případech, které nejsou vyřešeny smlouvou. Pokud je tedy ve smlouvě uveden způsob ukončení smlouvy, je třeba se jím řídit a je závazný i v případě, že v zákoně je to jinak. Rozhodující je ujednání smlouvy, takže jednejte podle smlouvy a taková výpověď bude platná.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pokud si pronajímatel a nájemce upraví výpovědní lhůtu nájemní smlouvy, řídí se situace smluvním ujednáním nebo občanským zákoníkem?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.