Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 28.1.2019 mne byla zaslána obžaloba v trestní věci přečinu podvod podle §209 ost. 1,3 tr. zák. a předvolání k hl. líčení na den 20.2.2019. Dne 30.1.2019 jsem doručil soudu návrh na přiznání bezplatné obhajoby a ustanovení obhájce včetně osvědčujících listin (daňové přiznání, výpisy z katastru, evidence vozidel, příjmy, výdaje). Teprve po mé tel. urgenci na soud, zda mě bude vyhověno, mi byla až dne 13.2.2019 zasláno Usnesení se zamítnutím návrhu. Proti tomuto jsem do tří dnů.

Bylo to 16.2.2019 - tehdy jsem podal stížnost, kde jsem mimo jiné uvedl, že bezplatná obhajoba mě byla již přiznána nedávno (před třemi měs. - 12/2018) jiným soudem po zaslání totožných listin pro osvědčení nároku. V usnesení je uvedeno, že stížnost má odkladný účinek. Má tato mnou podaná stížnost šanci na úspěch? Bude termín hl. líčení, jež je pozítří (21.03.2019) do vyřízení stížnosti odročen? Mám se účastnit hl. líčení i bez obhájce? Děkuji, Petr.

 

ODPOVĚĎ:
Samotné podání stížnost nemá vliv na termín konání jednání. Skutečnost, že jste podal stížnost, neznamená, že se automaticky odročí nařízené jednání. Nicméně je možné o odročení požádat, za této situace je to více než žádoucí, a tuto žádost odůvodnit právě podanou stížností.
V soudnictví platí obecná zásada, a to tzv. právní jistoty. Princip právní jistoty de facto znamená, že právo tíhne ke stálosti a ten, jenž se na něj spolehne, nemá být zaskočen nějakým překvapivým a neočekávaným zvratem. Tedy že soud má ve skutkově totožných či obdobných případech rozhodovat totožně (obdobně). Pokud na základě totožných podkladů byla již soudem přiznána bezplatná obhajoba, měly by totožné podklady postačit i v dalších obdobných případech.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má stížnost na nepřiznání bezplatné obhajoby v trestním řízení odkladý účinek na soudní státní, stání u soudu?
  • Stížnost k soudu - má odkladný účinek na soudní stání?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.