Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V domě vlastněném 3 spoluvlastníky mi pronajal jeden z nich byt, který byl mnoho let v užívání jeho manželky a dětí. Ti už v bytě nebydleli, tak mi pronajal 3 + 1 v roce 2012. Uzavřeli jsme písemnou smlouvu na dobu neurčitou. Sám ve stejném domě bydlel také. Bydlím zde dosud, nyní pronajímatel zemřel.

Současně s bytem jsem spolu s pronajímatelem užívala i část jeho podílu na zahradě pro náš společný chov drůbeže, zároveň jsem měla uskladněny věci ze svého dřívějšího bydliště v garáži, která byla před tím výhradně v jeho užívání, a měla jsem své vyhrazené místo pro parkování auta na společném nádvoří, které užívají všichni spoluvlastníci. Když zde pronajímatel bydlel, probíhalo vše normálně, vše bylo 7 let tolerováno ostatními. Nyní po jeho smrti ostatní protestují proti mému bydlení zde, parkování, věcem v garáži, i proti oplocení drůbeži atd. Předpokládám, že nájemní smlouva platí dále a před lety ujednané věci nad rámec nájemní smlouvy také. Všichni i děti pronajímatele, dědicové, o ujednáních věděli. Dědicové zřejmě vše uznávají, spoluvlastníci ale ne. Ještě neproběhlo ani dědické řízení a již je situace velmi vyhrocená, proto se na vás obracím s dotazem, jak se mám správně zachovat. Děkuji za odpověď. Agáta

ODPOVĚĎ:
Vy v dané situaci nemůžete dělat prakticky vůbec nic. Jste v pozici nájemce a nadále pro Vás platí nájemní smlouva. Problém je, že s nájmem musí souhlasit 2/3 většina vlastníků, tedy v tomto případě aspoň ještě jeden spoluvlastník. Jelikož ale máte smlouvu na dobu neurčitou, tak Vás nikdo jen tak vystěhovat nemůže. Spoluvlastníci by museli k soudu podat žalobu o určení neplatnosti nájemní smlouvy z důvodu, že s nájmem nesouhlasí. Vy se tedy chovejte nadále tak, jak doposud, otázku nájmu si musí spoluvlastníci řešit až s novým vlastníkem, dokud není ukončeno dědické řízení, nemohou ale dělat vůbec nic.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Ústní dohoda nad rámec nájemní smlouvy - je platná po smrti pronajímatele nebo jednoho ze spolumajitelů, spoluvlastníků pronajímané nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.