Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S manželkou máme syna (J), plnoletého, svobodného, bezdětného, žijícího s námi v RD, vedeného jako SJM. Krom syna (J), má moje manželka ještě nemanželského syna (M), nyní ženatého, otce dvou dětí, s bytem v BD, ale taky silně zadluženého. (M), požádal o oddlužení, to mu bylo schváleno a v současné době je v "péči" insolvenčního správce, jehož prostředníctvím začal postupně splácet dluhy věřitelům.

Já jsem si manželčina syna neosvojil, stýkám se s ním pouze formálně a shodné máme pouze naše příjmení, takže předpokládám, že (M) nemá žádný nárok na dědictví po mojí osobě. Mám zato, že po mně bude dědit pouze manželka a syn (J). Jiné to může být s dědictvím po mojí manželce; matce (M). Po ní by mohl (M) zdědit 1/3 z jejího majetkového podílu na RD. Nabyté dědictví by však zřejmě musel předat insolvenčnímu správci ke zpeněžení. Chtěl bych, aby po nás připadl RD jen jednomu z dědiců a to synovi (J). Nevíme ovšem, jak v této věci postupovat. Zda lze předat dědictví synovi (J) nějakou zvláštní formou závěti, nebo jiným způsobem, to netuším. Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že je rodinný dům ve společném jmění manželů, může každý z manželů nakládat pouze s ideální polovinou tohoto domu. Vy můžete o svém ideální polovině domu pořídit závěť, ve které tuto polovinu odkážete svému synovi. Vaše manželka může o své polovině rovněž sepsat závěť, ve které polovinu domu odkáže pouze jednomu synovi, avšak její druhý syn by musel dostat svůj povinný díl vyplacený v penězích, který činí čtvrtinu ze zákonného dědického podílu, tedy 1/4 z 1/3, tj. 1/12 z hodnoty celé pozůstalosti.
Abyste tento podíl synovi nemuseli proplácet, můžete s manželkou u notáře uzavřít smlouvu o zúžení společného jmění manželů, kde rodinný dům ze společného jmění manželů převedete pouze do Vašeho vlastnictví. Následně budete moct sepsat sám závěť, ve které celý rodinný dům odkážete svému synovi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.