Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Partner začal v roce 2010 podnikat. Dostal zakázku od jedné firmy. Za nedodržení termínu předání stavby dostal partner penále (termín nebyl dodržen díky zadávající firmě, jelikož sdělila špatné informace o materiálu, vše zapsáno ve stavebním deníku, ale bohužel deník nám firma dodneška nevydala). Tím jsme se dostali do finanční tísně a partner tak nemohl splnit další zakázku (od stejné firmy). Když partner dal dohromady finanční prostředky, aby mohl dostát svým závazkům.

Zjistil, že zadávající firma předala stavbu jiné firmě. Požadoval tedy alespoň zaplacení materiálu, ale firma nám napsala, že nezaplatí nic.
Nyní máme tedy dluh ve stavebninách 300 000,-. Domluvili jsme se na splátkovém kalendáři. Splátky jsou ale příliš vysoké. Naše celkové měsíční výdaje činí přes 40.000,-, které nezvládáme pokrýt. Vždy platíme alespoň minimální část nebo domlouváme splátkové kalendáře, abychom se nedostali do exekuce. Dluhy nám přerůstají  přes hlavu. Partnerovi jako OSVČ banka nepůjčí, jelikož díky naší situaci dluží jak na daních, tak i na Sociálním pojištění. Děkuji, Soňa

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě jde bohužel o nezvládnutí podnikatelského rizika. Jakožto podnikající osoby se na Vás vztahuje zásada profesionality a Vy musíte ve stavebninách splácet dluh, jak jste se s věřiteli domluvili, nebo Vás může žalovat.
Pokud jde o firmu, kterou jste najali, Vy jste byli zodpovědní za celou stavbu a za nesplnění Vaším dodavatelem zodpovídáte jen Vy. Můžete samozřejmě žalobou u soudu požadovat náhradu škody, kterou Vám tato firma způsobila.

V případě firmy, která zadala zakázku jiné firmě, může jít o situaci, kdy na jejich straně došlo k bezdůvodnému obohacení o stavební materiál, který jste na stavbu již poskytli.
Je však třeba zvážit, zda neměli další náklady díky zpoždění, případně odstranění nevyhovujícího materiálu, což by je opravňovalo nevracet Vám cenu Vámi již použitého materiálu. Pokud tedy dle Vašeho odborného odhadu došlo na straně této firmy k bezdůvodného obohacení, můžete rovněž podat žalobu k soudu na vydání tohoto bezdůvodného obohacení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.