Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěla bych se zeptat jak postupovat v případě, že jsem zdědila spoluvlastnický podíl pole po mamince. Do roku 2016 mi byl firmou, která zřejmě na pozemku hospodařila placen na základě nájemní smlouvy (platné 2009-2014) nájem 1x ročně, který mi alespoň zaplatil daň z nemovitostí za tento pozemek. Od zbylé části roku 2016 do současnosti jsem nedostala ani korunu za nájem (pacht), přesto daň z nemovitostí jsem nucena platit.

Zbylou část pole spoluvlastní místní zemědělec, který ho zřejmě směnil užíváním za jiné pole, kde zase hospodaří on. S ním ale není možné nic vyjednat. Zkoušela jsem mu volat, naslibuje hory doly, ale věc nedokončí.   Jednou jsem se zkoušela dovtípit, kdo na mém pozemku skutečně hospodaří a volala jsem na tuto firmu. Pán řekl, že vzhledem k tomu, že se jedná o spoluvlastnický podíl, kde mám menšinu, tak mi bohužel nemůže pomoci, že kdybych vlastnila pozemek celý, tak se mnou sjedná pachtovní smlouvu a platí mi pachtovné a ať si to vyřídím s tím spoluvlastníkem.   08/2022 jsem na firmu, která tam tedy zřejmě hospodaří posílala ještě dopis, ale bez odezvy.   Můžete mi prosím poradit, jestli mám nějakou možnost se domoci alespoň něčeho v této věci? Pozemek zatím nechci prodávat, ale pokud s tím mám pouze náklady, tak mi asi nic jiného nezbude. Připadá mi, že v této zemi se člověk ničeho nedomůže. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Subjekt, který na pozemku hospodaří, je povinen Vám hradit nájemné odpovídající velikosti Vašeho podílu. Takže není pravda, že byste se musela domlouvat se spoluvlastníkem. Měla byste jednoduše napsat na subjekt, který zde hospodaří výzvu, že žádáte nájem, a to tři roky zpětně (s ohledem na promlčecí lhůtu) a pokud nebudou hradit, obrátit se na soud s žalobou o zaplacení. Případně ještě máte právo podat žalobu o vyklizení a domáhat se, aby subjekt na pozemku přestal hospodařit a pronajmout někomu jinému. Samozřejmě jednodušší varianta by byla ona žaloba o zaplacení nájmu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.