Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bydlím v bytě který byl dědictvím po úmrtí manželky rozdělen na ideální osminy. Já vlastním 5/8, zbytek tři dědici - každý po 1/8. V bytě bydlím sám a užívám ho. Jsem zažalován o vzniklou újmu (bezdůvodné obohacení), způsobenou užíváním jedné osminy navrhovatelky. V bytě má majitelka, která mne žaluje o vzniklou újmu, uložené osobní věci. Jakým způsobem lze vypočítat vzniklou újmu? Jedná se o ideální rozdělení bytu.

ODPOVĚĎ:
Pokud Vás spoluvlastnice žaluje, pak Vás žaluje o nájem odpovídající velikosti jejího podílu. Částku, kterou požaduje, si ona sama musí řádně podložit, pokud se obrátila na soud, pak musí doložit nejlépe znaleckým posudkem, jinak nemusí být s žalobou úspěšná, pokud budete částku rozporovat. Obecně je třeba vycházet při částce bezdůvodného obohacení z titulu nadužívání bytu z ceny nájmu obvyklé v dané lokalitě, což zjistíte dotazem na realitní společnosti nebo oslovením znalce z oboru oceňování nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.