Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S přítelkyní jsme spolu žili 7 let, před nedávnem se ode mě nečekaně odstěhovala, odnesla si v mé nepřítomnosti svoje movité věci. Společně jsme stavěli rodinný dům, který je nyní těsně před dokončením. Dům i pozemek je v katastru nemovitostí veden pouze na mě. Bývalá přítelkyně figurovala jako přistupitel k závazku (v době žádosti o úvěr jsem neměl pracovní poměr na dobu neurčitou), nyní probíhá její vyvázání.

Úvěr nemám dál problém splácet sám, problém s tím nemá ani banka. Z jejího účtu odcházely platby na splátku úvěru, já jsem platil provoz „domácnosti“. V současné době chce, abych jí předložil nějakou variantu vyrovnání. Z její strany padl i požadavek, že kdybych dům prodal, což nehodlám, chtěla by půlku z ceny prodeje. Chci se optat, zda bývalé přítelkyni vzniká nějaký nárok na vyrovnání v případě, že jsme nebyli manželé. Děkuji, Daniel.

ODPOVĚĎ:
V daném případě přítelkyně nemá právo na vyplacení poloviny z hodnoty nemovitosti, jelikož nemovitost je pouze ve Vašem vlastnictví. Má ale právo na vrácení peněz, které prokazatelně do nemovitosti investovala. Pokud z jejího účtu byly hrazeny splátky úvěru, bylo by to možné chápat jako její investice do nemovitosti a tuto částku by po Vás mohla nárokovat. Jinak nic víc.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vypořádání majetku při rozchodu - společně splácený byt, dům, nemovitost
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.