Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním 1 ideální polovinu 2generačního rodinného domu, nyní jsem se odstěhoval a domluvil jsem se s druhým vlastníkem 2. poloviny nemovitosti ,že mou polovinu odkoupí. Domluva byla ústní. Nyní to odkoupit nechce ani dát souhlas k prodeji jinému majiteli, ani k pronajímání. Nechce se na ničem domluvit ,celý dům užívá a požaduje placení elektřiny, vody a vytápění ve společných námi rozdělených prostorech jen z mé strany, on neplatí nic a nevytápí. Chci s tím něco dělat - pronajmout, prodat, ale on mi ve všem brání. Prosím, co mám dělat, prosím poraďte mi. Děkuji, Břetislav

ODPOVĚĎ:
Spoluvlastník Vám nemusí dát souhlas k pronájmu nebo prodeji, neboť Vaše práva a povinnosti k nemovitosti jsou stejná. Má pouze zákonné předkupní právo, ale pokud ho nevyužije, můžete svůj podíl prodat kdykoli a komukoli. Pokud jde o pronájem, tam nemá žádná práva, pronajmout můžete svou polovinu kdykoli.
Pokud užívá celý dům a vlastní jen jeho polovinu, můžete požadovat nájem za Vaši polovinu, kterou užívá. Z jeho strany se jedná o bezdůvodné obohacení, které můžete požadovat až tři roky zpětně. Pokud se nedomluvíte, tak je nutné věc řešit soudní cestou.
V případě placení elektřiny a vody, opět můžete vyžadovat jeho finanční spoluúčast soudně (Vy přece elektřinu a vodu nepoužíváte, když v domě nebydlíte).
Ve Vašem případě máte skutečně velkou šanci na úspěch.
Jiná věc je otop domu. V zájmu jeho dobrého technického stavu (aby dům nevlhl, netvořila se plíseň, atd.) je vhodné, aby byl přes zimu vytápěn). Placení vytápění domu by mělo být podílem s druhým spolumajitelem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.