Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme ve společném RD rodičů (majitelé) mého manžela, jehož část (2. NP –původně půda) jsme si na vlastní náklady museli pro účely bydlení upravit. Investici jsme založili na vzájemné důvěře a oboustranném zájmu zajistit pro naši nově vznikající rodinu adekvátní bydlení, proto jsme vkládali naše finanční prostředky a práci, aniž bychom s rodiči řešili majetkové vztahy.

Po ukončení nástavby a narození dcery ještě pár měsíců soužití fungovalo, pak nám rodiče obývající přízemí začali častěji dávat najevo, kdo je v domě pánem.
Abychom se vyhnuli atakům hraničícím s omezováním osobní svobody (snaha o selekci našich návštěv, přestože máme samostatný vchod atd), rozhodli jsme se zrekonstruovat starý dům v jiné obci, aby se riziko střetů max. omezilo.
1) Je nějaká možnost, jak získat námi vložené finance, které zhodnotily majetek rodičů, zpět?
2) Budeme mít nějaké právo s námi vytvořeným bytem po odstěhování nějak disponovat, např. nabídnout k pronájmu? Nejpřijatelnější cestou by bylo samozřejmě vyplacení nákladů rodiči, ale ti považují náš vklad do nemovitosti za samozřejmý „dar“, na který nemáme nárok. díky, Martina

ODPOVĚĎ.
V tomto případě se s ohledem na Vámi uvedené skutečnosti jedná o bezdůvodné obohacení na straně rodičů, spočívající právě v tom, že se zvýšila hodnota jejich nemovitosti. Bezdůvodné obohacení je soudně vymahatelné, je však nutné prokázat jeho výši, tj. prokázat částku, která byla do nemovitosti rodičů investována.
V případě soudního řízení se však bude zkoumat vůle dotčených stran a zda skutečně nejde o darování. Nároky z bezdůvodného obohacení je třeba uplatnit ve lhůtě 3 let od okamžiku, kdy jste se dozvěděli o tom, že jde o bezdůvodné obohacení a kde je povinen jej vrátit.
V případě Vašeho druhého dotazu je nutné vycházet z toho, že Vám nesvědčí žádné věcné právo k domu v němž se byt nachází a tedy nelze ani uvažovat o jakémkoliv právu byt pronajímat či s ním jinak nakládat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.