Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2008 se řešilo SJM, šlo hlavně o dům, který jsme s manželem vybudovali na jeho pozemku. Později jsme dokoupili společně další pozemky okolo. 40 let pozemek používám. Při řízení SJM bývalý manžel zemřel 04/2011) a nastoupili do SJM dědicové. Je zde smlouva na pozemek, který daroval bývalý manžel synovi z 1. manželství 2010).

2015 jsem získala rodinný dům, s okolními pozemky. Po zapsání domu na katastru jsem žádala majitele o koupi pozemku, abych vše sjednotila a nebo o dohodu na věcné břemeno - služebnost. Celou dobu pozemek udržuji sama. Majitel pozemku začal dělat problémy, poslal dopis, že má nárok na vyplacení nájemného za 2,5 roku zpětně (cca. 10.000 Kč/měs.). To jsem odmítla a teď vyhrožuje, že dá žalobu na bezdůvodné obohacení. Chtěla bych vědět, jestli mohu dle nového občanského zákoníku žádat u soudu věcné břemeno "na užívání pozemku k nemovitosti", nebo je nutné řešit jenom cestu do domu a do garáže. To by bylo nevýhodné, protože se nedostanu na svoje pozemky okolo. Bude soud rozhodovat podle situace nebo podle obč. z. ? Potřebuji k žádosti odhad pozemku (nájemného) nebo je nutný geodetický plán? Simona

ODPOVĚĎ:
Pokud jste skutečně používala cizí pozemek bez právního důvodu, je vlastní oprávněn po Vás požadovat vyplacení bezdůvodného obohacení, které by mělo odpovídat nájemnému v obvyklé výši za pozemek. Zda by se jednalo skutečně o částku 10.000,- Kč, je otázkou. Odpověď nejspíše poskytne pouze soudní znalec. Pokud pozemek užíváte s vědomím vlastníka již dlouhodobě, a to včetně vašeho manžela, mohlo věcné břemeno vzniknout fakticky tímto užíváním, a to tzv. vydržením. Z Vašeho dotazu však toto posoudit nelze a doporučoval bych konzultaci s advokátem.
Věcné břemeno, resp. právo cesty na Váš návrh také může zřídit soud, nicméně by se jednalo nejspíše pouze o cestu, která Vám umožní se dostat na ostatní Vaše pozemky. Soud by však nezřídil věcné břemeno, které by Vám umožnilo užívat celý sousední pozemek dle Vaší libosti. Toto byste musela s vlastníkem dohodnout, ať již formou nájmu, koupě či právě věcným břemenem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.