Počet stránek ve webu: 43.176

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Syn se snachou se před lety rozhodli menší byt prodat a větší koupit. Požádali nás o zapůjčení peněz na rozdíl mezi cenami bytů. Manžel prosbě nevlastního syna vyhověl a požadovanou částku jim zapůjčil. Do dnešního dne však zapůjčené peníze nevrátili. Bohužel, smlouva o výpůjčce nebyla sepsaná, neboť v době půjčky syn a snacha žili v pěkném, velmi harmonickém a šťastném manželství a nikdy by nás nenapadlo, že v budoucnu dojde k rozvodu manželství (19 let společného žití).

Vzhledem k tomu, že manžel zapůjčené peníze získal z prodeje rodinného domku, který postavil před uzavřením našeho manželství, jsou peníze výhradně movitým majetkem mého manžela. Manžel pochopitelně požaduje vrácení peněz. Nyní se snacha se synem rozvádějí a dohadují se ohledně vypořádání SJM včetně bytu, který je veden v katastru nemovitostí jako společné jmění manželů SJM. Manžel jim navrhnul, aby byt prodali a ze získaných prostředků mu vrátili dlužnou částku, a o zbytek prostředků se stejným dílem podělili. Na navrhovanou variantu však nepřistoupili. Manžel má veškeré doklady o převodu peněžních prostředků ze svého účtu na účet realitní kanceláře, družstva a prodávajícího. Na všech převodech je uvedeno jeho jméno. Na všech bankovních výpisech jsou též vidět provedené operace - převody. Jak získat 5 let starý dluh? Promlčuje se dluh ode dne zapůjčení peněz nebo od první výzvy k vrácení dluhu? Vnučkám, při narození, bylo uzavřeno spoření ČMSS a pojištění Sluníčko. Smlouvy, na moji žádost, uzavřel syn. Já na tyto smlouvy 10 a 8 let zasílala peníze, aby bylo v budoucnu pro vnučky na vzdělání nebo na zařízení bytu. Při odchodu do důchodu jsem všechny smlouvy předala synovi, aby holkám šetřili, že já už z důchodu šetřit nemohu. Nyní, když vypukly nepokoje ohledně synova rozvodu manželství, jsem požádala o nahlédnutí do smluv. Nyní jsem se od syna dozvěděla, že všechny smlouvy byly zrušeny a vyplacené peněžní prostředky použil s manželkou na uzavření životních pojistek. Peníze mi nechtějí dát, že by porušili smlouvy.
Veškeré platby jsem zasílala z mého běžného (sporožirového) účtu u české spořitelny. Výpisy z účtu mám založené. Jak peníze získat zpět? Nechci je pro sebe, šetřila jsem je vnučkám a jim je chci dát, až budou dospělé. Prosím, poraďte, dají se peněžní prostředky získat zpátky? Co pro to mohu udělat? Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
K prvnímu dotazu: Pokud nebylo přímo při půjčce sjednáno, kdy bude půjčka vrácena, pak má věřitel kdykoliv právo po dlužníkovi požadovat půjčené peníze zpět, tedy navrhuji napsat písemnou výzvu se stanovením lhůty k vrácení peněz. Tříletá promlčecí doba pak začíná běžet až dnem následujícím po dni, který byl uveden ve výzvě jako den splatnosti dluhu. Pokud by ve stanovené lhůtě peníze nevrátili, nezbylo by, než věc řešit soudně a podat žalobu o zaplacení dlužné částky.
K druhému dotazu:
Spořené peníze jsou těch, v jejichž prospěch bylo spořeno - tedy ve Vašem případě vnuček. Pokud jejich rodiče smlouvy zrušili a nepoužili je ve prospěch svých dětí, nepečovali o ně s péčí řádného hospodáře a je možné to řešit např. i jako trestný čin zpronevěry nebo podat civilní žalobu na vrácení peněz vnučkám. Jelikož, jak jsem uvedla výše, spořené peníze patřily vnučkám, jejich vrácení směrem k osobě, která jim spořila, se nelze nijak domoct.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.