Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přítel se rozvedl, ale s bývalou manželkou je stále spoluvlastníkem společného bytu v osobním vlastnictví. Z tohoto bytu odešel bydlet na podnájem. V současné době s bývalou manželkou řeší odprodej jeho poloviny bytu (přítel jí svou polovinu odprodá). Než se toto vyřídí, užívá jeho bývalá manželka celý byt, tedy i polovinu, kterou vlastní přítel. Je možné, aby na bývalé manželce přítel požadoval nějaké nájemné (s tím, že užívá jeho polovinu bytu)? Příp. je možno toto nájemné požadovat se zpětnou platností, tedy např. od doby, kdy on se z bytu odstěhoval do podnájmu? Děkuji Vám za odpověď. Zita


ODPOVĚĎ:
Bývalá manželka se skutečně bezdůvodně obohacuje tím, že užívá i polovinu bytu, která jí nepatří. Proto může Váš přítel požadovat vydání tohoto bezdůvodného obohacení, které se bude rovnat přibližně polovině nájmu, který se v dané lokalitě obvykle za obdobný byt platí. Toto bezdůvodné obohacení může požadovat i zpětně, nanejvýš však tři roky, neboť poté dochází k promlčení majetkového plnění. Pokud nebude bývalá manželka ochotna se dohodnout, můžete se obrátit na soud.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.