Počet stránek ve webu: 43.214

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Můj přítel pracuje pro dopravní společnost a nedávno doručoval balíček za necelých 10.000 Kč. Balík byl objednán s platbou při převzetí, bohužel si toho přítel nevšiml, balík předal a peníze nevybral. Nyní po něm dodavatel chce balík zaplatit a pán, kterému byl balík adresován jej již nechce zaplatit s tím, že balík převzal a tudíž nemá povinnost zpětně cokoli zaplatit.

Je nějaká cesta jak z něj peníze dostat, nebo musí balík zaplatit přítel ze svých peněz? Děkuji, Magdalena.

ODPOVĚĎ:
Z Vašeho dotazu bohužel s jistotou nevyplývá, koho označujete jako „dodavatele“, tedy subjekt, který se po Vašem příteli domáhá úhrady ceny balíku. Ve své odpovědi budu předpokládat, že tímto dodavatelem je subjekt, který si přepravu balíku u dopravní společnosti objednal (tedy zákazník dopravní společnosti).
V první řadě je nutné si uvědomit, že je-li Váš přítel u dopravní společnosti zaměstnán (tzn. pokud s dopravní společností uzavřel pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti), odpovídá (vůči dodavateli) za vzniklou škodu dopravní společnost. Toto pravidlo je zakotveno v § 2914 občanského zákoníku, dle něhož platí, že kdo při své činnosti použije zaměstnance, nahradí škodu jím způsobenou stejně, jako by ji způsobil sám.
Za vzniklou škodu tedy dodavateli (jako zákazníkovi) odpovídá dopravní společnost. V tomto ohledu je dále podstatné, zda je dopravní společnost pro případ vzniku své odpovědnosti za škodu pojištěna. Pakliže ano, může být škoda uhrazena příslušnou pojišťovnou (dopravní společnost by se pak na náhradě škody podílela pouze do výše spoluúčasti, je-li nějaká sjednána). Pakliže dopravní společnost pojištěna není, bude dodavateli povinna nahradit vzniklou škodu z vlastních prostředků.
Jelikož vznik škody byl Vaším přítelem bezpochyby zaviněn (konkrétně se jednalo o nedbalost Vašeho přítele), ponese Váš přítel odpovědnost za škodu, která v důsledku jeho nedbalosti vznikne dopravní společnosti (jako zaměstnavateli Vašeho přítele). Tato škoda bude na straně dopravní společnosti spočívat v částce, kterou dopravní společnost vynaloží na náhradu škody (buď se bude jednat o celou náhradu škody, tzn. cca 10.000,- Kč, nebo o částku nižší, pokud je dopravní společnost pojištěna a na náhradě škody se tudíž bude podílet pouze sjednanou spoluúčastí).
Dle § 250/1 zákoníku práce je zaměstnanec povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním. Vzhledem k tomu, že zavinění spočívalo na straně Vašeho přítele v nedbalosti, může po něm dopravní společnost požadovat náhradu škody maximálně ve výši čtyřapůlnásobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu (§ 257/2 zákoníku práce). Předpokládám však, že výdělek Vašeho přítele (resp. čtyřapůlnásobek tohoto výdělku, je vyšší než 10.000,- Kč, tzn. že dopravní společnost bude oprávněna po Vašem příteli vymáhat celou tuto částku).
Je samozřejmě možné, aby se dopravní společnost (jako soukromá firma) rozhodla, že náhradu vzniklé škody po Vašem příteli vymáhat nebude, popř. ne celou tuto škodu (v tomto ohledu závisí vše na uvážení dopravní společnosti).
Co se týče vymáhání úhrady ceny balíku po jeho příjemci (který balík nezaplatil, ač k tomu byl povinen), je samozřejmě možné, aby se úhrady balíku dopravní společnost domáhala (a to v krajním případě i soudní cestou). Vzhledem k tomu, že právní vztah je založen mezi dopravní společností a příjemcem balíku, nemůže v tomto ohledu Váš přítel nic podniknout (tzn. že záleží pouze na rozhodnutí dopravní společnosti, zda se pokusí cenu balíku od jeho příjemce dodatečně získat, na což má dopravní společnost samozřejmě právo) či nikoli.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.