Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dobrý den, prosím o pomoc - vloni mi zemřel otec, jsem jediná dědička. Zdědila jsem mimo jiné družstevní byt. Otec tam žil 18 let s družkou, má tam trvalé bydliště. Bydlí tam i nadále, užívá věci po otci a vlastně i po mé mamince, platí inkaso a služby. Před vánocemi nechala vyměnit zámek a klíč půjčila cizí ženské z domu. Takže já klíč nemám. v  bytě jsou (nebo byly) po mém tatínkovi i po mé zemřelé mamince různé věci (porcelán, možná zlaté věci, peníze, ani nevím co všechno).

Chtěla bych byt prodat a finančně pomoci svým dětem. Ona odmítá podepsat nájemní smlouvu. Musí podepsat nájemní smlouvu na dobu určitou? A když smlouva vyprší, musí se vystěhovat bez náhradního bydlení? Mám právo mít vlastní klíče? Její děti mi vyhrožují, ať jejich 80-letou matku nechám být, že prý ona má právo tam bydlet dál za stávajících podmínek, prý z důvodu trv. bydliště. Ale ráda bych měla taky nějaká práva. Pokud podepíše nájemní smlouvu, můžu požadovat nájemné? Děkuji za pomoc.
 

ODPOVĚĎ:
Jako majitelka družstevního bytu máte jednoznačně právo mít klíče a také rozhodnout, kdo ve Vašem bytě bude bydlet. Pokud se s bývalou družkou svého otce nedomluvíte, máte právo jí úředně zrušit trvalé bydliště (na obci) a také po ní žádat nájemné zpětně z titulu bezdůvodného obohacení. Její oprávnění k nájmu zaniklo okamžikem smrti Vašeho otce, takže ji máte právo i vystěhovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.