Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mě by hrozně moc a v rámci možností co nejrozsáhleji zajímalo, jaký je postup, pokud bych chtěl založit úplně nový webový portál. Pokud jako příklad uvedu (v rámci možností) příklad jako je např. Aukro, Wikipedia, Facebook, Youtube, atp. Tak se jedná v podstatě o jedinečnou službu na trhu (konkurence je mizivá). Kdybych jako provozovatel takového portálu si chtěl ten svůj obsah nějak "posichrovat", tak by mě zajímalo co je k tomu potřebné. Pravděpodobně určitě živnostenský list, ale dál nevím. Jestli nějaká smlouva, nebo schválení patentového úřadu, opravdu nevím. Taky bych potřeboval nějak ošetrit to, že co uživatelé napíší na portál, aby se nedalo nějak zkopírovat a využít jinde. Podle mě toto ale ochrnání nějaké vstupní podmínky. Děkuji moc Petr


ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě máte na mysli ochranu autorského díla – webových stránek. Autorské dílo může být vyjádřeno v elektronické podobě a musí splňovat i ostatní podmínky, tj. musí jít o dílo literární a jiné umělecké dílo, jakož i dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora, a to je vždycky neopakovatelné. V tomto smyslu se domnívám, že webové stránky jsou předmětem autorskoprávní ochrany.

Náš právní řád nevyžaduje žádnou registraci (jak je to např. v USA). Ochrana autorského díla začíná od jeho vzniku. Proto nemusíte učinit nic pro ochranu svých stránek v tomto smyslu. Druhá věc je již v případě porušení Vašeho autorského práva. Jediná ochrana je soudní, u krajského soudu v občanském soudním řízení, kde budete mít, jako žalobce, důkazní břemeno (to znamená, že musíte dokázat, že jste byl nějak zkrácen na svých právech).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.